Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Methodfeederen op zeelt

In deze aflevering van VISbladTV reist Joran Bal af naar hartje Nederland om op zeelt te vissen. Peter Berkhof is een échte kenner van de mysterieuze vis en hij leert ons de fijne kneepjes van het methodfeederen op zeelt. Zeelt is een prachtige vis met rode ogen en een groenige kleur en is in bijna elk stilstaand en langzaam stromend water in Nederland te vinden. Vroeger dacht men dat de zeelt bijzondere gaven had en heeft de vis destijds de naam ‘doktervis’ gekregen. Er werd gedacht dat de vis andere vissen konden genezen door zich langs de slijmerige huid te schuren. 

Waar vind je zeelt?

Er wordt vaak gezegd dat de zeelt een vis is die erg lastig is om te vangen. In zeker zin is dit ook waar, maar het toepassen van de juiste technieken verhoogt je kansen enorm. Wateren die geschikt zijn voor het vissen op zeelt zijn relatief begroeid met allerlei soorten waterplanten. Het water hoeft niet per se helder te zijn, als er maar voldoende waterplanten aanwezig zijn. De stek die Peter heeft uitgekozen ligt dan ook vlak voor de waterlelies. De zeelt zwemt vaak langs de waterplanten op zoek naar voedsel en dit is precies waar Peter zijn aas mooi presenteert in de hoop op een aanbeet.

Welk voer gebruik je bij het methodfeederen op zeelt?

Het voer dat Peter gebruikt om zeelt te lokken zijn mini-pellets, simpel grondvoer en wat zaadjes. Hij vult het malletje voor de helft met wat lokvoer. Hij plaatst zijn haak met aas in het malletje en hij vult de rest met lokvoer. Indien het lokvoer niet te nat of te droog is, blijft dit perfect aan de voerkorf plakken en valt dit uiteen op de stek. Aan de haak (of onder haak met een elastiekje of een bayonet) plaatst Peter dumbells, mais, wormen of zelfs kaas. De meer ervaren zeeltvissers kiezen toch liever voor wat hardere aassoorten zoals boilies of pellets. De kans op kleinere witvis wordt hiermee verkleind en dit aas blijft simpelweg beter op de haak of op het elastiekje/bayonet zitten. Kleine boilies van 8 tot 14 mm werken vaak goed op zeelt en dat met name de zoete geuren. Het zijn echte alleseters dus. Leuke bijvangsten kunnen bijvoorbeeld zijn karper of brasem!

Materiaal methodfeederen

Peter vist met een methodfeeder hengel van 3.60m lang. Deze hengel combineert hij met een molen in het formaat 4000 en een nylon vislijn van 25/00. De voerkorf heeft een gewicht van 28 gram en hieronder wordt een onderlijn van 10 centimeter geplaatst. De haak die Peter gebruikt zijn maat 10 of 12, dit is vaak voldoende voor de zeelt.

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 70 11

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.