Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gratis bezorgd boven €50,- in NL & BE
Voor en door enthousiaste roofvissers

Meerval vissen

meerval vissen vangst

Steeds vaker komen we de meerval in onze rivieren en plassen tegen. Met zijn flinke lengte en imposante gewicht is de meerval een sportvis bij uitstek. Maar hoe kan je het beste meerval vissen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Meerval vissen in Nederland en Vlaanderen

Decennia lang waren meerval vangsten een uitzondering. Sinds het begin van deze eeuw worden er echter steeds meer meervallen gevangen. Dit komt vooral door de sterk verbeterde waterkwaliteit en de opwarming van ons viswater. Hierdoor voelt de meerval zich steeds beter in Nederland en België thuis. De meerval is een bodemvis en een echte rover. Hij eet vooral vis maar ook slakken, wormen, muizen, ratten, kikkers, jonge eendjes en krabjes. De meerval kan in onze wateren meer dan twee meter worden en daarbij en gewicht bereiken van ongeveer 75 kilo.  Steeds meer sportvissers gaan meerval vissen. Dit doen ze vooral in de rivieren zoals de Rijn, de Waal, en de Nederlandse en Belgische Maas. Maar ook op grote plassen zie je vissers steeds vaker meerval vangen.

Meerval vissen met het juiste materiaal

Meerval vissen vergt veel van je hengelmateriaal. Haak je een grote meerval dan begint een waar gevecht. Sportvissers die gericht meerval vissen gebruiken meestal zware karperhengels. Denk hierbij aan hengels met een testcurve van 3 pond of meer. Er zijn ook echte meerval hengels te koop. Deze zijn wat korter en stugger dan karperhengels. Je kan met meerval hengels gewichten tot wel 350 gram gooien. Om de meerval binnen te halen zal je daarnaast een grote en kwalitatief hoogwaardige molen moeten gebruiken. Baitrunners worden vaak gebruikt voor meerval, maar ook de molens van merken zoals Daiwa en Spro hebben een goede naam. Als lijn mag je gerust aan 45.00 nylon denken of een gevlochten lijn van 20/00 of meer. Om met succes te meerval vissen zal je tevens een goede onderlijn moeten gebruiken en zeer sterke haken die een goede grip hebben in de meervalbek . Als onderlijn kan je gevlochten onderlijn van kevlar of een vergelijkbaar materiaal gebruiken. Deze mag gerust een trekkracht van 50 kilo of meer hebben. Wat betreft de haken kan je het beste speciale meerval haken bij je hengelsportwinkelier kopen. Deze zijn groot (maten 5/0 of 6/0) en beresterk.

meerval vissen kunstaas

Meerval vissen met kunstaas

Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zoals de Fox Rage Pro Shad, de King Shad, en de Pig Shad zijn hier erg voor geschikt. Je vist ze al stuiterend over de bodem binnen. Probeer hierbij de diepste plekken van het water te bereiken, daar maak je de meeste kans op meerval. Naast shads kan je ook pluggen gebruiken. Grote dieplopende of zinkende pluggen hebben de voorkeur. Denk hierbij aan pluggen zoals de Salmo Hornet van 9 cm, de Salmo Executor, de Rapala Super Shad Rap, en de Spro Screamin Devil. Ook met lepels kan je goed meerval vissen. Deze lopen uit zichzelf al diep en zijn daardoor een goed aas voor meerval. Welke keuze je ook maakt, kies vooral niet te klein kunstaas. Het mag gerust 15 centimeter lang zijn. Meerval heeft een grote bek en slokt je kunstaas zo op.

Meerval vissen met natuurlijk aas

Veel sportvissers gebruiken natuurlijk aas bij het meerval vissen. De dode aasvis is hierbij vaak favoriet. Gebruik als dode aasvis een flinke dode voorn, een blei of een kleine brasem. Je kan deze met een stevige snoekdobber net boven de bodem aanbieden of zonder dobber op de bodem. De laatste manier is een beetje zoals karpervissers dat met elektronische beetmelders doen.  Hierbij hoef je overigens niet altijd met een aasvis te vissen als je meerval wilt vangen. Je kan ook met pellets goede resultaten boeken. Vismeelpellets, vooral de wat grotere, blijken namelijk een uitstekend aas voor meerval te zijn. Steeds meer vissers gaan met pellets op meerval vissen en boeken hierbij mooie successen. Het prettige van pellets is dat je ze met de hair en een zelfhaakmontage kan gebruiken. Zo kan je er ver mee ingooien en dankzij het zelfhaaksysteem wordt de kans groter je de meerval goed haakt. Naast dode aasvis en pellets zweren sommige meervalvissers bij wormen. Een flinke tros dauwpieren levert niet zelden meerval op. Het enige nadeel van wormen is wel dat veel vissoorten er gek op zijn. Dit neemt niet weg dat als de meerval hongerig is je er prima mee kan gaan meerval vissen.

Kunstaas waar je meerval mee vangt:

Hier kan je ons vinden

De Roofvisser
Industrieweg 38
8061 RB Hasselt

info@deroofvisser.com
085 – 079 70 11

KvK: 87638088
BTW: NL864358301B01

SBB logo

Blijf ons volgen!

 

Teun adviseert!

Vind je het lastig om een product te kiezen? Beantwoord enkele vragen en Teun vindt het beste product voor jou.